dinsdag 25 mei 2010

Top tien van gezonde groenten

Op basis van een studie naar de voedingswaarde van groente heeft de universiteit van Californië (05/09)een top tien van gezonde groenten samengesteld.


Er werd gekeken naar vitaminen als vitamines A, B en C en mineralen als kalium, calcium, ijzer en thiamine.

Voor een gezond menu hieronder de top-tien gezonde groenten:
  1. broccoli;
  2. spinazie;
  3. spruiten;
  4. Lima bonen;
  5. erwten;
  6. asperge;
  7. artisjok;
  8. bloemkool;
  9. zoete aardappel;
  10. peen.
Broccoli bevat veel vezels, is mineraalrijk (calcium, kalium) en bevat veel vitamines. Namelijk;


  • vitamine C,
  • vitamine A (in de vorm van beta caroteen: 1,5 mg per 100 g),
  • vitamine B (in de vorm van foliumzuur),
  • vitamine K
  • en vitamine E
Voedingswaarde per 100 gram Broccoli:

  • 20 kilocalorieën
  • 0 gram vet
  • 3 gram eiwit
  • 2 gram koolhydraten